Full Stack ABAP Developer?

S/4 HANA Udvikling

Teknologien har aldrig udviklet sig så hurtigt som den gør i dag. Op gennem 90’erne og nullerne skulle alle have en hjemmeside. I dag snakker alle om apps. SAP har altid været kendt for sin SAP Gui. De sidste par år, og specielt efter S4hana, så snakker SAP også om Apps. Det er det som hedder Fiori. Det stammer fra italiensk og betyder blomst. Du har sikkert set SAP’s Fiori logo ligner en blomst. Og det er altså derfor. Brugergrænsefladen er en række apps også kaldet Tiles.

SAP Fiori er en ny brugergrænseflade. SAP Fiori kan bruges på tværs af enheder, der tillader brugeren at starte en app på deres desktop eller bærbare computer. Fiori apps, kommer selvfølgelig virkelig til sin ret, da de også kan køre på en tablet, iPad, eller en smartphone. SAP Fiori er udviklet i den gængse standard UI5, som I kender det fra alle apps i dag.

Når du udvikler en SAP Fiori app, så er der 5 design principper. Det er de samme principper, som når man udvikler andet software. Det gør at de forskellige opgaver nemt kan deles i ud i teamet. Men vigtigt af alt, man kommer igennem nogle faser, der gør man ikke glemmer noget. Disse principper er:

Rollebaseret: Når du udvikler en SAP Fiori app, til for eksempel indkøbsafdelingen. Så vil man lægge den nye app ind i den rolle som de medarbejdere allerede har i indkøbsafdelingen. Og på den måde, så vil de forskellige medarbejde nu have adgang til den app. Det gøres stadig i PFCG.

Svar tider: Det er selvfølgelig vigtigt at ens nye SAP Fiori app svarere hurtig tilbage på brugernes forespørgsler og ikke er langsom. Så bliver de nye brugere hurtig trætte af den. Apps er general hurtige, og særlig hvis de er integreret med SAP HANA. Da det er SAP egen database, og apps i dag bliver udviklet mod S4hana, så de er optimeret til Hana database.

Samme udviklings sprog: Alle Fiori apps er udviklet i UI5 og Abap som vi kender det i dag fra alm sap udvikling. Du skal godt nok også over i Eclipse, og skal kende til CDS-views og odata services. Men det er forholdsvis nemt, hvis du allerede er abap’er. Derefter skal du ikke bekymre dig om mere. SAP Fiori apps, bruger samme kode, uanset om den vises på desktop, tablet, iPad, eller smartphone. Og uanset hvilken platform der bruger som back end. Så det er ret fedt.

Enkelt: Fiori er designet i et en-en-tre-scenarie, dvs. en bruger, et formål og tre skærmbilleder, hvilket gør det enkelt at bruge appen. Hvis du ser på din favorit app på din smartphone i dag. Så har den med stor sandsynlighed ikke mere end 3 skærmbilleder. Små apps, der er er overskuelige og løser dit problem. Det er sådan de fleste apps designes i dag.

Flot: ​​SAP Fiori blev oprettet til at integrere med ECC 6.0. Det er som altid vigtigt når der kommer noget nyt. At gøre det så lækkert at se på, og så nemt for brugerne som muligt. Ellers vil de ikke skifte og bruge de nye apps. Man kan sige mange ting om den gode gamle SAP Gui. Men vi kender den, og for os der kender en milliard transaktionskoder i hovedet, så er vi glade og tilfredse med den. Det virker jo, så hvorfor skifte?

Source slideshare.net

SAP Fiori Apps kan inddeles ind i 3 typer af kategorier. Det er set ud fra funktioner, men også ud fra infrastruktur. Nogle typer apps kan for eksempel kun køre på en Hana database.

Transaktionsapps: Transaktionsapps er de ting som du kender fra de almindelige transaktionskoder fra SAP Gui. De er blot flyttet over i en app. Som selvfølgelig gerne skulle være lidt smartere, og nemmere at gå til. Det kunne være leave request appen, rejseanmodninger, samt manager godkendelser der gør du kan komme videre, efter du har fået en given godkendelse osv. Disse apps, kan køre både på en SAP Hana database, eller en anden database som understøttes af SAP, for eksempel Oracle, eller MS SQL. De kan selvfølgelig køre på alle grænse platforme, som desktop, tablet, iPad, smartphone, og på din arbejdscomputer.

Analytiske apps: Analytiske apps kombinerer SAP Hana’s evne med SAP-Business-suite. De bruges til apps, som skal vise data i real-time. Det er tit apps som behandler enorm store mængder data, som bliver vist i realtime. Det kunne være salg over mange butikker, vare forbrug i produktionen, eller strømforbrug. Det er tit apps med grafer over KPI’er, eller andre ting som bliver overvåget. Selv de vanskeligske og mest komplekse beregninger af forretningsdriften udføres let og reagere øjeblikkeligt i henhold til ens forretning. Analytiske apps kan udføres i SAP HANA-databasen.

Fact-sheets: Fact-sheets bruges til at nøgleinformationsdata og kontekstuel information i forretningsdriften. I SAP Fiori kan du dykke med til andre fact-sheets og hente mere information. Du kan også bruge links til at starte andre apps, eller SAP Gui transaktioner. Du kan have geografiske kort, og andre faktuelle oplysninger. Du kan starte fact-sheets fra transaktions og analytiske apps. Du kan kun køre fact-sheets. Hvis du er på en Hana database.

Eksempel – Der er en fact-sheets app med detaljer om en leverandørkontrakt. Du kan gennemgå yderligere detaljer som leverandøroplysninger, kontraktbetingelser, varedetaljer osv. Det gøres via embedded search.

Source wiki.sap.com

Nu må du ikke tro at SAP Fiori kun er et ekstra lag foran en SAP Gui. Det er det ikke. Det er langt mere end det. De fleste virksomheder bruger lang til på at konfigurere deres SAP mobile løsninger. Og her kommer Fiori apps jo virkelig til sin ret. Der er også S4hana funktionalitet indenfor finans der kun er tilgængelig i Fiori apps. Men det er i de mobile enheder at Fiori apps virkelig kommer til sin ret. Det kommer vi mere ind på senere.

1. Sørg for, at ALT funktionalitet testes

Når implementeringsfasen er afsluttet, er den mest afgørende fase den testfase, der skal designes, baseret på din organisations implementeringsstrategi og forskellige krav fra brugerne. Udarbejd en passende testplan under hensyn til din organisations infrastrukturlandskab, sikkerhed og frem for alt de forskellige krav fra dine brugere, som skal bruge appen. Når du så tror du er færdig med at teste, så kan du starte igen. For det skal testes meget mere. Du skal huske på, at du nu er på ydersiden af din firewall. Du kan tilgå data, via internet, og ikke kun lokalt netværk.

2. Samarbejde med SAP Fiori Ramp Up support

SAP Ramp-Up er SAPs tilbud for kunder som er first movers. Det kræver noget tid af kunden, for der skal testes ekstra meget igennem, og der er tit fejl. Vi har haft flere succesoplevelser hvor vi har været med i ramp up. Så det kan altså anbefales herfra. Fordelen er jo så man får nyt software fra sap tidligere end andre kunder. Man ”betaler” så med sin test tid. Hvis man er med rigtig tidlig. Så har man nogle gange indflydelse på funktionaliteten i applikationen. Det kan jo være meget fedt, hvis man kan få lige den funktionalitet man kunne ønske sig med i en SAP-standard app, frem for selv at udvikle det. Så er der jo support og videre udvikling på den funktionalitet. Og på den måde er foran sine konkurrenter.

3. Test brugergrænsefladen på de mest populære browsere

Du skal teste i alle gængse browsere, Firefox, internet Explorer, Chrome, Safari. Det ville jo være kattestrofe, hvis app’en gemte data forskelligt i forskellige browsere. Eller der kom et speciel tegn ind, på den ene eller anden måde. Det er selvfølgelig vigtigst i egne udviklede apps. Men bestemt også i SAP-standard apps. Og din infrastruktur, skal testes og testes.

4. Brug SAP Fiori-launchpad for at forbedre performance stabilitet på mobile enheder

SAP Fiori-launchpad er et rammeværktøj, hvor du kan organisere dine og køre en Fiori-app eller en række af Fiori-apps. Den Fiori-app, som en bruger kan få adgang til i sin launchpad, varierer fra bruger til bruger. Hvilke apps der er tildelt denne bruger er baseret på brugernes roller i SU01. Brugeren kan ændre udseende, og hvilke apps de vil have vist. Nogle af de ting som du kan ændre til din personligere launchpad er:

  • Tilpasning af layoutet
  • Responsive design
  • Søgefunktioner
  • Timing og branding

Source sap.com

5. Start tidlig med sikkerhed og arkitekturen, da mobiladgang og SSO kan blive meget kompliceret

Du skal i su01 have adgang til hver enkelt app for at få dem vist i din SAP Fiori launchpad. Derefter skal du have rettigheder i dit back end system også, til at vise det data som appen viser. Back end her i dette tilfælde menes dit ERP-system for eksempel. (Medmindre du altså køre S4hana, så er der jo kun et system. Og ikke et Gateway system foran.) Det giver en ekstra kompleksitet, hvis du mangler autorisationer. At du ikke ved om det er i SAP Fiori gatewaysystemet, eller i dit ERP-system. Med andre ord skal sikkerhedsarkitektur være på plads for at undgå, at uventet adfærd. Og du skal have styr på dit rollekoncept i PFCG. Det skulle jo gerne være så nemt og smertefrit, at når du opdaterer SAP Fiori gateway, bør det ikke have indflydelse på eksisterende roller, og når der introduceres nye apps, skal disse fejlfri integreres i eksisterende autorisationskoncepter.

6. Ha en opdateret SAP back end ERP-system

Selv om du opfylder minimumskravene fra PAM, så var der en del børnesygdomme med Fiori apps. Og det gjorde implementeringerne ret komplekse og tidskrævende. Nu er det ved at være nogle år siden, og vi er på Fiori 3.0 nu. Så det hele er lidt nemmere nu, med langt mindre fejl. Så hvis du har mulighed for det. Så have et godt opdateret system. Så kommer du nemmest igennem din SAP Fiori implementering.

7. Bestem, hvilken strategi du skal bruge for at gøre dine apps tilgængelige fra internettet

For at løse disse problemer skal du prøve at besvare følgende spørgsmål:

  • Ha vi en forbedret en klar strategi, nu da du skal kunne tilgå dine apps fra internettet.
  • Vil Fiori-udviklingslandskabet være tilgængeligt for internetbrugere samtidig med Prod Fiori?
  • Sikre dig at alle apps er testet i QAS, både på interne og eksterne URL’s.

8. Vær åben for bruger feedback

Du har lige lavet den flotteste app. Den er smart og funktionel, og du er sindssyg glad og stolt af den. Du har tænkt over det hele, og har en svartid sammenlignet med en Ferrari. Vær nu åben overfor feedback fra brugerne. Nogle gange ser andre øjne anderledes på nogen ting. Og selvom din app er den bedste. Så kan den måske blive endnu bedre. Så det at udvikle Fiori apps, er en vedvarende proces, der altid kan forbedres og videre udvikles.

9. Spar tid ved at gøre det rigtig første gang.

Inden du kaster dig over at installere dit Fiori gateway landscape på Oracle eller MS SQL, eller den database som din organisation bruger. Så skal du have en klar plan for brugen af dine Fiori Apps. Mange apps kører kun på Hana. Og det ville jo være ærgerligt at skulle lave det hele om. Når du fandt ud af at forretningen skulle bruge apps, som kun kunne køre på en Hana database. Vælger du fra starten Hana, er du ude over den problemstilling. Men det koster jo lidt ekstra. Så giv det en tanke alligevel. Søg evt. hjælp hos SAP eller dit foretrukne SAP konsulenthus.